joi, 30 noiembrie 2023

Uniți Împotriva Violenței În Bază De Gen


La 29 noiembrie 2023 echipa A.O. Artemida, or. Drochia în parteneriat cu Secţia Raională Cultură Rîşcani a organizat evenimentul de sensibilizare a persoanelor refugiate și a locuitorilor orașului Rîșcani cu privire la prevenirea și combaterea violenței în bază de gen cu genericul ,,Uniți Împotriva Violenței În Bază De Gen”. Eveniment susținut de UNFPA Moldova.

Evenimentul a avut loc miercuri, 29 noiembrie 2023, în incinta Casei de Cultură Rîșcani cu începere de la ora 14:00. Pentru public au pregătite comunicări realizate în PowerPoint, piese teatrale, cântece și dansuri tematice, expoziții de picturi cu tematica ani violență. Toți doritorii au avut posibilitatea de a se revela într-o sală renovată şi primitor de călduroasă. Programul a inclus:

Flashmob dedicat antiviolenței cu participarea Ansamblul vocal ,,Brândușele”.


În holul Casei de Cultură a fost organizată expoziția de pictură a elevilor Școlii de Arte Rîșcani cu tematica antiviolenței.

Mesajul de deschidere a evenimentului a fost realizat de dna Ulea Calistru, şef Secţia Raională Cultură Rîşcani şi dnul Simion Sîrbu, director A.O. Artemida, Drochia.


Prezentarea unui fragment din ,,Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă – Teatrul ,,Doina” Colegiul Agroindustrial Rîșcani, regizor -  dnul Tilipeț Vasile.



Prezentare PowerPoint ,,Violența în bază de gen” realizată de dna Foliușneac Tatiana, bibliotecară Serviciul Asistenţă Metodologică  BPO Rîșcani. Comunicarea a conţinut următoarele informaţii:


- Ce este violenţa în bază de gen împotriva fetelor şi femeilor;

- Care sunt formele de gen, recunoscute în legislaţia Republicii Moldova drept încălcări grave (infracţiuni);

- Cum poţi fi protejată în Republica Moldova şi care sunt drepturile tale în cazul în care devii victimă a unei forme de violenţă în bază de gen.

- De ce este important să te adresezi după ajutor şi cum accesezi sistemul de justiţie naţional sau serviciile specializate destinate victimelor violenţei în bază de gen pe teritoriul Republicii Moldova;

    La finalul comunicării a fost prezentată lista organizaţiilor active care  pot susţine juridic, psihologic sau social persoanele să treacă mai uşor peste traumă şi violenţă.

Taraful ,,Favorit” al Casei de Cultură Rîșcani, interpreta dna Felicia Bojii cu două cântece populare cu tematica antiviolenței.

Prezentarea unui fragment teatralizat din spectacolul ,,Pe-un picior de plai” de Ion Podoleanu, Teatrul ,,Brăzdenii”, s. Borosenii Noi, regizoare – dna Bîrlădeanu Irina

Prezentare PowerPoint ,,Violența în familie” - realizată de dna Șveț Lilia, bibliotecară Serviciul Resurse Informaţionale, BPO Rîșcani.


Corul Școlii de Arte Rîșcani – a interpretat două cântece tematice, conducător dna Stela Eftodi.


Discursul părintelui Arsenie Bazatin, Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului Rîșcani”

Dansul modern ,,Furtuna/ Шторм” cu tema antiviolenței de către ansamblul de dansuri moderne ,,Aisedora” Rîșcani, conducătoare dna Galagan Anna.

Prezentare PowerPoint ,,Prevenirea Bullying-ului” realizată de dna Batâr Elena, profesoară, Gimnaziul ,,Gheorghe Rîșcanu” or. Rîșcani

Dansul modern ,,Ты не товар/Tu nu ești marfă” cu tema antiviolenței de către ansamblul de dansuri moderne ,,Aisedora”” Rîșcani, conducătoare dna Galagan Anna.

Prezentarea unui fragment din spectacolul ,,Dragoste prin Wi-Fi” de Petru Ababii, – Teatrul ,,Doina” Colegiul Agroindustrial Rîșcani

Ansamblul vocal ,,Brândușele” - cântec de glumă.

Cuvânt de încheiere.

Realizat de:

FOLIUŞNEAC TATIANA, bibliotecar, serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, BPO Rîşcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu