marți, 15 august 2023

Scriitori băștinași: Raisa Lungu-Ploaie, 95 de ani de la naștere


    O activitate literară dedicată aniversării a 95-a de la nașterea scriitoarei și prozatoarei Raisa Lungu-Ploaie, originară din s. Mihăleni, raionul Rîșcani, s-a desfășurat la Biblioteca Publică Orăşenească Râșcani. Aceasta face parte din proiectul de promovare a cărţii şi lecturii Delectează-te prin lectură”, ediția a III-a, anul 2023.

În cadrul activităţii, participanții au reuşit să-şi dezvolte diverse competențe cognitive și educative. Bibliotecarul a reușit să îmbine pe parcursul orei de lectură mai multe tehnici de dezvoltare multidimensională ale viitorilor cititori și utilizatori ai bibliotecii.

Activitatea a început cu prezentarea celor mai importante date din viața și activitatea literară a prozatoarei Raisa Lungu-Ploaie. Bibliograful Zinaida Fazlî a reușit să le inducă cititorilor atmosfera de dragoste pentru carte și literatură așa cum a avut-o de mică copilă scriitoarea băștinașă a raionului nostru.

       În continuare, utilizând harta raionului Rîșcani, elevii au descoperit satul Mihăileni, baștina prozatoarei, precum și satul Moșeni, locul în care și-a petrecut o bună parte a copilăriei sale. Astfel, copiii au reușit să se orienteze în spațiul geografic al raionului nostru, să descopere o nouă personalitate din patrimoniul local imaterial.

Bibliotecarul, Adela Salagor, a pregătit zece curiozități din biografia scriitoarei care au fost extrase pe rând și citite în glas de fiecare participant. Momentul de lectură al povestioarei ,,Troița” i-a făcut pe cititori să-și imagineze derularea scenelor din narațiune, caracterele personajelor, felul în care aceştia au vorbit şi acţionat. Și-au exprimat atitudinea faţă de fântână şi troiţă, două elemente strâns unite în tradiţia creştină a neamului nostru. La întrebarea: ,, – Unde ați văzut sau întâlnit în viața voastră o troiță?” - copiii au venit cu răspunsuri îndrăznețe: lângă fântână, la răscruce de drumuri, la biserică. Astfel, bibliotecarul a reușit să interacționeze eficient cu utilizatorii bibliotecii în cadrul discuției.



Activitatea s-a încheiat cu un moment de socializare. Este vorba despre colorarea unei troițe, desen reprezentativ al titlului povestirii.



Elaborat de: Adela SALAGOR,

bibliotecar, SRP, BPO Rîşcani;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu