luni, 21 august 2023

Bibliotecile publice teritoriale din raionul Rîșcani – promotorii memoriei locale prin intermediul TIC.

         Fără trecut nu există viitor. Trecutul întotdeauna îşi lasă amprenta asupra dezvoltării generaţiilor ulterioare.

 Noi rîşcănenii, studiem, cunoaştem şi apreciem filele de glorie scrise prin fapte de vitejie în luptă şi muncă cu abnegaţie de către strămoşii noştri întru a prelua, fortifica şi a le transmite generaţiilor viitoare.

La Forumul Managerilor din cadrul Sistemului Național de biblioteci au fost adoptate  prioritățile profesionale pentru anul 2022 pentru bibliotecile publice din Republica Moldova, inclusiv cele ce se referă la aprofundarea rolului bibliotecii de garant al memoriei locale.

În scopul realizării acestei priorități BPO Rîșcani a fortificat rolul în formarea și dezvoltarea memoriei locale, contribuind la conturarea identității locale, crearea muzeelor prin colectarea unor documente, imagini vechi, studierea istoriei familiilor destinse din localitate, la organizarea activităților literare de afirmare a tradițiilor și valorilor culturale locale, promovarea operelor literare ale scriitorilor originari din localitatea aflată în aria de servire a bibliotecii, precum ar fi Liviu Damian, Victor Dumbrăveanu, Vlad Zbârciog; promovarea cooperării între biblioteci, muzee, arhive, alte instituții, confirmând rolul esențial al bibliotecii de centru comunitar de informare și documentare.

Reieșind din toate cele spuse, analizând puterile și posibilitățile noastre împreună cu Secţia Raională Cultură am iniţiat Proiectul Instituţional ,,Memori@ Locală" care sa desfăşurat pe perioada anului 2022 şi implementarea acestuiea continuă şi în anul 2023 în majoritatea Bibliotecilor Publice Teritoriale din raionul Rîşcani.

Scopul proiectului – colectarea şi conservarea patrimoniului cultural-istoric local pentru generaţiile viitoare, precum şi facilitarea accesului la informațiile, resursele deţinute de biblioteci.

Obiectivele specific proiectului instituțional sunt:

O1. Crearea condițiilor favorabile în bibliotecă pentru păstrarea şi valorificarea patrimoniului local.

O2. Promovarea prin diverse forme şi metode memoria locală a raionului ca obiect turistic și cultural prin utilizarea eficientă a mijloacelor, resurselor umane și informaționale.

O3. Atragerea utilizatorilor la studierea și cunoașterea istoriei locale, educarea respectului și dragostei faţă de memoria locală.

O4. Crearea de produse, organizarea activităţilor, în format online şi offline, ce ţine de memoria locală.

Toate produsele se vor regăsi la diferite domenii de activitate, cum ar fi:

*    apariţia (datarea, prima atestare documentară, legenda localității);

*    administraţia publică locală;

*    dezvoltarea domeniului medicinal;

*    dezvoltarea domeniului de învăţământ;

*    dezvoltarea domeniului cultural;

*    dezvoltarea domeniului religios (biserici/ alte confesiuni);

*    personalităţi marcante ale localităţii;

*    evenimente deosebite;

*    specificul localităţii prin obiceiuri, tradiţii speciale.

Toată documentația creată se va păstra atât în format de hârtie/ mapă, cât şi cel digital foldel/ postate pe pagină/cont Facebook, canalul de You Tube, blogul bibliotecii. Promovarea tuturor evenimentelor, activităţilor, produselor (foto, documente scanate, postere, pliante, infografice, afişe, liste, filmuleţe, interviuri, ş.a) va fi însoţită de hashtag-ul #MemoriaLocală.

         A urmat instruirea bibliotecarilor din rețea:

Informația a fost publicată pe pagina web al Consiliului raional.

Una din cele mai importante instituții, unde se păstrează memoria locală este Arhiva Raională or. Rîșcani.

În cadrul Proiectului Instituţional ,,Memori@ Locală” de către colaboratorii BPO Rîșcani: dna Şveţ Lilia şi dna Sacaliuc Galina, directoare a fost efectuată cercetarea referitor la perioada și la numele primarilor or. Rîșcani și perioada când ei au fost în fruntea orașului.

    De Ziua Mondială a Pâinii, la rugămintea adolescenților, a fost vizitată întreprinderea care se ocupă de producerea pâinii din anul 1995 ,,I.P.C.D.Colibaba”, conducător dna Colibaba Ana. Producția acestei întreprinderi este la mare căutare și așteptată la orice sărbătoare, atât de familie, cât și la cele organizate în oraș. Echipa acesteia creează istoria orașului satisfăcând necesitățile alimentare.

     A fost desfășurată expoziția consacrată întemeierii raionului – 82 de ani.


    În cadrul proiectului a început digitalizarea cărții vechi ,,Рышканы’’ în scopul conservării, prezervării și accesului rapid la informație.


A fost semnat acordul de colaborare cu Muzeul de istorie și etnografie or. Rîșcani. Împreună cu directorul muzeului am elaborat un program de activități în cadrul proiectului. Am preconizat mai multe activități, printre care studierea clădirii liceului teoretic ,,Liviu Damian”, fost conac al boierului Rîșcanu, întemeietorul localității Rîșcani, spitalului. Aceste clădiri sunt cele mai vechi în localitatea noastră.

Biblioteci publice teritoriale active participă la valorificarea și promovarea patrimoniului cultural-istoric al localităților.

Unele biblioteci publice şi-au organizat muzee locale, în care  poţi găsi obiecte care reprezintă istoria şi tradiţiile noastre milenare: covoare, icoane,  sofcă, stative de ţesut, fotografii vechi, unelte de lemn pentru a plămădi pîinea, prosoape ţesute pentru diferite evenimente (botezuri, cumătrii, nunţi, înmormîntări). Astfel de muzee au fost deschise în BP: Hiliuți,  BPO Costești, BP Borosenii Noi, Grinăuți.

În BP Corlăteni activează Muzeul Literar Liviu Damian și Victor Dumbrăveanu.

Lucrătorii BP Mihaileni prin proiecte comunitare au amenajat Muzeul Covorului și activ participă la Festivalul Covorului, care se desfășoară în luna august fiecărui an și deja, prin participarea meșterilor populari din diferite țări, s-a transformat într-un  festival de talie internațională.


Comuna Pîrjota este slăvită prin Muzeul Gloriei, la dezvoltarea căruia un efort deosebit î-și pune bibliotecara localității. 

Prin acest proiect instituțional noi urmărim scopul de a evidenția contribuțiile bibliotecilor publice, dar și eforturile bibliotecarilor de a valorifica și promova istoria locală.

Proiectul este în plină desfășurare și în continuare, vor urma multe activități, care vor promova valorile, personalități marcante, etc. din localitățile raionului nostru.  

Realizat de: SACALIUC GALINA, director BPO Rîşcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu