miercuri, 12 octombrie 2022

Lansarea platformei online compensatii.gov.md

 Lansarea platformei online compensatii.gov.md


 A fost lansată platforma online compensatii.gov.md. Consumatorii casnici se pot înregistra pentru a solicita compensarea cheltuielilor la consumul de energie. Sistemul electronic permite acumularea datelor necesare pentru atribuirea unei categorii de vulnerabilitate energetică. Compensațiile vor fi transferate direct în contul furnizorilor și vor fi reflectate în facturile la gaze, energie termică și energie electrică. Acestea se vor acorda pentru lunile noiembrie-martie.

    Într-o conferință de presă, ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a declarat că înregistrarea familiilor este deschisă pentru o perioadă de o lună și jumătate, până pe 25 noiembrie, pentru a obține categoria de vulnerabilitate deja în facturile pentru luna noiembrie. Procesul va continua și după, dar categoria de vulnerabilitate se va aplica din momentul înregistrării. „Primele compensații vor fi acordate în facturile pentru luna noiembrie, care vor emise la începutul lunii decembrie. Consumatorii casnici vor vedea exact în factură care este categoria de vulnerabilitate și compensația aferentă acestei categorii. Guvernul va veni în luna noiembrie cu o hotărâre în care va indica valoarea exactă a compensației pentru fiecare de categorie de vulnerabilitate”.

Mărimea compensației va varia pentru fiecare gospodărie și va fi stabilită în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită. Consumatorii casnici vor fi grupați în cinci categorii de vulnerabilitate energetică. Este vorba despre: consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată; cu vulnerabilitate energetică ridicată; cu vulnerabilitate energetică medie; cu vulnerabilitate energetică scăzută și consumatori non-vulnerabili.

Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri cum ar fi venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate etc.

Consumatorii se vor înregistra pe pagina web www.compensatii.gov.md, unde vor completa o cerere. Persoanele care nu dispun de echipament tehnic și acces la internet sau nu au abilitățile necesare pentru a completa cererea pe vor fi ajutate de către registratori. Aceștia sunt asistenții sociali comunitari, bibliotecarii, lucrătorii direcțiilor cultură și alte persoane împuternicite din localitate.


Sursa: 
https://www.ipn.md/ro/a-fost-lansata-platforma-compensatiigovmd-7967_1092732.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu