luni, 31 octombrie 2022

Argumente Pro ,,Memoria Locală”

 Proiectul Instituţional ,,Memori@ Locală”


Argumente Pro ,,Memoria Locală”

1.      Regulamentul – cadru de organizare şi funcţionare a bibliotecilor publice nr. 186 din 26.02.2019

Capitolul II. MISIUNEA, FUNCŢIILE, ATRIBUŢIILE ŞI DREPTURILE BIBLIOTECII PUBLICE

Articolul 8. Biblioteca publică, indiferent de tipul ei, întru realizarea funcţiilor sale, exercită următoarele atribuţii generale, pe care le realizează la nivelul său:

Punctul 7) promovează şi valorifică patrimonial cultural, sprijină pluralitatea culturilor şi promovează istoria locală prin:

a) organizarea de evenimente de lansare/prezentare, promovare de carte sau alte documente de bibliotecă;

b) organizarea, inclusiv on-line, a expoziţiiilor permanente şi/sau temporare de carte, artă, istorie, robotică, mecanică sau în oricare alt domeniu de interes comunitar;

c) organizarea altor evenimente şi activităţi culturale tematice de interes comunitar;

Punctul 8) prelucrează şi diseminează informaţii de interes comunitar în domeniul culturii, artelor, educaţiei, economiei, social;

2.      La Forumul Managerilor din cadrul Sistemului Naţional de Biblioteci, ediţia a XXVI - a cu genericul ,,Consolidarea relaţiilor dintre BIBLIOTECĂ şi COMUNITATE: Premisă pentru Dezvoltare şi Rezistenţă în Timp" din 3 noiembrie 2021 a fost iniţiat PROIECTUL NAȚIONAL: ANUL 2022 -  ANUL CONSOLIDĂRII RELAȚIILOR DINTRE BIBLIOTECĂ ȘI COMUNITATE. 

    Prioritățile au fost fundamentate pe tendințele domeniului biblioteconomie și științe ale informării la nivel internațional, studiile, politicile promovate de organizații internaționale de profil precum: UNESCO, IFLA, CENL, EBLIDA etc. La elaborarea priorităților s-a ținut cont de politicile statului promovate la nivel de Președinție, Parlament și Guvern, de  Strategia  Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”, alte  documente generate de autorități la nivel național, în special cele adiacente situației pandemice și, de asemenea, realitățile și specificul local.

PRIORITĂȚI PROFESIONALE ALE ANULUI 2022

·                     Reașezarea activității bibliotecii și a proceselor funcționale în conformitate cu  noul cadru legislativ și de reglementare

·                     Ajustarea serviciilor bibliotecare agendei ONU 2030: dezvoltarea capacităților 

·                     Aprofundarea rolului bibliotecii de garant al  memoriei locale

·                     Implementarea recomandărilor UNESCO privind Știința Deschisă

·                     Evaluarea impactului bibliotecii: studiere, valorificare și diseminare

Prioritatea profesională a anului 2022 ,,Aprofundarea rolului bibliotecii de garant al  memoriei locale" se poate realiza prin inițierea/coordonarea şi/sau participarea în proiecte comunitare. În acest sens, Secţia Raională Cultură Rîşcani şi Biblioteca Publică Orăşenească Rîşcani, ca Centru Biblioteconomic Teritorial au iniţiat Proiectul Instituţional ,,Memori@ Locală" care se va desfăşura pe perioada anului 2022 şi va continua şi în anul 2023 în toate bibliotecile publice teritoriale din raionul Rîşcani.

Scopul proiectului - colectarea şi conservarea patrimoniului cultural-istoric local pentru generaţiile viitoare, precum şi facilitarea  accesului  la  informațiile, resursele deţinute de bibliotecă.

Obiectivele specifice:

O1. Crearea condițiilor favorabile în bibliotecă pentru păstrarea şi valorificarea patrimoniului  local.
 
O2. Promovarea prin diverse forme şi metode memoria locală a oraşului ca obiect turistic și cultural prin utilizarea eficientă a mijloacelor, resurselor umane și informaționale.


O3. Atragerea utilizatorilor la studierea și cunoașterea istoriei locale, educarea respectului și dragostei  faţă de memoria locală.

O4. Crearea de produse, activităţi, spaţii în format online şi offline ce ţine de memoria locală.

Toate produsele se vor regăsi la diferite domenii de activitate cum ar fi:

*      Apariţia (datarea, prima atestare documentară, legenda)

*      Administraţia publică locală

*      Dezvoltarea domeniului medicinal

*      Dezvoltarea domeniului învăţământului

*      Dezvoltarea domeniului cultural

*      Dezvoltarea domeniului religios (biserici/ alte confesiuni)

*      Personalităţi marcante ale localităţii

*      Evenimente deosebite

*      Specificul localităţii prin obiceiuri, tradiţii speciale.

Toate produsele create se vor păstra atât în format de hârtie/ mapă, cât şi cel digital foldel/postate pe pagină/cont Facebook, canalul de You Tube, blogul bibliotecii. Promovarea tuturor evenimentelor, activităţilor, produselor (foto, documente scanate, postere, pliante, infografice, afişe, liste, filmuleţe, interviuri, ş.a) va fi însoţită de hashtag-ul #MemoriaLocală.

 Link-uri la activităţile deja realizate de Biblioteca Publică Orăşenească Rîşcani:

1.      https://biblioriscani.blogspot.com/2022/09/proiectul-institutional-memori-locala.html

2.      28.09.2022 Una din cele mai importante instituții  unde se păstrează memoria locală este  Arhiva Raională or. Rîșcani. Proiectul Instituţional ,,Memori@ Locală”.

https://www.facebook.com/photo?fbid=3124173007893481&set=pcb.3124173557893426

3.      29.09.2022 În cadrul Proiectului Instituţional ,,Memori@ Locală” în luna septembrie de către colaboratorii BPO Rîșcani: dna Şveţ Lilia şi dna Sacaliuc Galina, directoare a fost efectuată cercetarea referitor la perioada și numele primarilor or.Rîșcani. https://www.facebook.com/photo/?fbid=3125189497791832&set=pcb.3125190381125077

4.      14.X.2022    În cadrul Proiectului Instituţional ,,Memori@ Locală” de Ziua Mondială a Pâinii (La inițiativa Asociației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, 16 octombrie a fost declarată Ziua Mondială a Pâinii. Scopul – sensibilizarea opiniei publice cu privire la problema alimentară mondială și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei.) a fost vizitată întreprinderea care se ocupă de producerea pâinii din anul 1995 ,,I.P.C.D.Colibaba” , conducător dna Colibaba Ana. Producția acestei întreprinderi este la mare căutare și așteptată la orice sărbătoare, atât de familie, cât și la cele organizate în oraș. Echipa acesteia creează istoria orașului satisfăcând necesitățile alimentare. https://www.facebook.com/photo?fbid=3138963933081055&set=pcb.3138964606414321

5.       14.X.2022      În cadrul Proiectului Instituţional ,,Memori@ Locală” de Ziua Mondială a Pâinii (La inițiativa Asociației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, 16 octombrie a fost declarată Ziua Mondială a Pâinii. Scopul – sensibilizarea opiniei publice cu privire la problema alimentară mondială și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei.) a fost vizitată întreprinderea care se ocupă de producerea pâinii din anul 1998, SRL.AESTIVIUN-PRIM - BRUTĂRIE, director dnul  Spînu Vladimir. Producția acestei întreprinderi este la mare căutare și așteptată la orice sărbătoare, atât de familie, cât și la cele  organizate în oraș. Echipa acesteia creează istoria orașului prin munca sa. https://www.facebook.com/photo/?fbid=3139007606410021&set=pcb.3139008263076622

6.       

Realizat de: FOLIUŞNEAC TATIANA, bibliotecar, Serviciul

Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, BPO Rîşcani

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu