miercuri, 27 ianuarie 2021

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului la BPO Rîşcani

Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului a fost instituită de ONU în anul 2005 la 27 ianuarie, pentru a înţelege generaţia tânără, ce înseamnă lecţia Holocaustului şi a preveni orice acte viitoare de genocid.

Holocaust – un termen care înseamnă ucidere, ardere a unui foarte mare număr de oameni, a celor 6 mln de evrei de toate vîrstele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma programului de exterminare a evreilor condus de Adolf Hitler şi colaboratorii acestuia.

Lichidarea evreilor se făcea de către trupe specializate germane odată cu înaintarea frontului. Evreii urmau să fie internaţi în lagăre de concentrare şi exterminaţi în camere de gazificare. Deţinuţii erau trimişi în încăperi speciale, li se spunea ,,la baie” dar în loc de apă, erau gaze toxice.

Victimele Holocaustului s-au numărat 1,5 mln. de copii. Holocaustul a cuprins şi victime care nu erau evrei: romi, polonezi, slavi, bolnavi mintal, handicap fizic, prizonieri de război, homosexuali, martorii lui Iehova, adversari politici a naziştilor.

Evreii au fost victimele Holocaustului pentru că, Hitler şi aliaţii săi i-au declarat duşmani de moarte pe motiv că ameninţau puritatea rasei ariene. Ei erau consideraţi vinovaţi şi de înfrîngerea Germaniei în Primul Război Mondial. Prin legile de la Niirenberg din 1935 evreilor li se interzicea căsătoriile cu etnii germani. Germanii care aveau un bunel ori o bunică, ori străbunei de origine evreiască erau declaraţi şi ei evrei şi întemniţaţi în lagăre.

Această tragedie istorică a fost resimţită din plin şi pe teritoriul Republicii Moldova. În vara anului 1941 în Moldova existau 49 de lagăre şi ghetouri, iar în Transnistria 189 la număr. Un profesor de istorie, vârstnic Andrei Vulpe, martor ocular din satul Pepeni r-nul Sângerei, având pe atunci 10 ani povestea: era o comunitate de evrei –majoritatea fiind, comercianţi, au fost ucişi în vara anului 1941 - tineri, bătrâni, copii, mulţi erau colegi de clasă a acestuia. Au fost ucişi în jur de 300 de persoane şi îngropaţi în cariera de lîngă sat. Acum pe acel loc se află un monument, pe care scrie în 3 limbi (română, rusă, ebraică) ,,În memoria Victimelor regimului nazist”.

Cele mai mari lagăre din Moldova, unde au suferit şi au murit oameni nevinoveţi au fost localităţile: Vertujeni, Edineţ, Secureni, Chişinău.

Se împlinesc 76 de ani de la tragicul fenomen. Pe motivul acestei amintiri tragice în Biblioteca Publică Orăşenească Rîşcani s-a desfăşurat ora  informativ – istorică cu genericul ,,Ce înseamnă tragicul eveniment Holocaust”. La activitate au participat elevii Şcolii Profesionale Rîşcani împreună cu bibliotecara Tatiana Edu şi profesoara Diana Guzun. Elevii au fost familiarizaţi cu literatură şi fotografii de la expoziţia de carte, documente,  sub denumirea de ,,Holocaust durerea omenirii” organizată de noi bibliotecarii BPO Rîşcani. Sub monitorizarea bibliotecarei Olga Burac elevii au vizionat un film despre tragicul eveniment Holocaust.

Procesul de la Niirenberg din 1946 a calificat aceste acte drept ,,Crime împotriva umanităţii” şi i-au condamnat pe liderii nazişti la moarte sau la ani grei de detenţie.

 ,,Pe măsură ce comemorăm victimele Holocaustului, trebuie să recunoaştem şi necesitatea de a preveni reapariţia antisemitizmului şi a tuturor formelor de ură şi descriminare rasială şi religioasă. Trebuie să realizăm că, numai dacă ne vom considera unul pe celălalt ca deplin egali în demnitate şi drepturi vom fi capabili să stăm împreună şi să depăşim numeroasele provocări cu care se confruntă omenirea” a spus Zeind Ra, ad Al Hussein.

     Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este un apel  pentru consolidarea  angajamentului tuturor ţărilor faţă de Pace.

Elaborat: 

Zinaida Fazlî, bibliograf, BPO Rîşcani

Olga Burac, bibliotecar, BPO Rîşcani

                               

   

 

 

           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu