vineri, 29 ianuarie 2021

Campania „Delectează-te prin lectură”

           


      Dezvoltarea competenţei de cultură a lecturii le revine mai multor actori sociali: familie, şcolii, bibliotecii, comunităţii în ansamblu şi, implicit, utilizatorului. Gustul pentru lectură nu vine de la sine, ci se formează printr-o muncă asiduă a factorilor educaţionali.

Lectura este o muncă dificilă, iar cultivarea deprinderii citirii este un proces complex şi continuu, dar care satisface dorinţa de a cunoaşte viaţa, oamenii şi faptele lor, contribuind esenţial şi la educarea sentimentelor morale şi estetice.

Locul şi rolul social al bibliotecilor se amplifică odată cu noile implicări în dezvoltarea cunoaşterii şi în creşterea calităţii vieţii membrilor comunităţii. Utilizarea mijloacelor contemporane de promovare a informaţiei demonstrează deschiderea bibliotecilor către modalităţi complexe de promovare a lecturii, de abordare a metodologiilor prin care pot să ofere utilizatorilor o mai bună înţelegere a informaţiilor.

Bibliotecarii au fost mereu şi continuă să rămână mediatorii lecturii, mediatorii transmiterii informaţiilor.

Biblioteca Publică Orăşenească Rîşcani  în parteneriat cu Secţia Raională Cultură Rîşcani, a inițiat Campania „Delectează-te prin lectură, care se va desfăşura în perioada ianuarie - octombrie 2021. Campania are ca scop atragerea utilizatorilor la lectură, promovarea cărţilor valoroase pentru copii şi adolescenţi, adulţi ale scriitorilor autohtoni şi români, prin dezvoltarea practicilor de lecturi comunitare şi augmentarea rolului bibliotecilor în valorificarea resurselor cognitive ale lecturii, prin implementarea formelor şi metodelor inovative de promovare. Campania se înscrie în contextul Programului Naţional LecturaCentral ediţia a 4-a, cu genericul ,,Promovarea lecturii ca bază pentru dezvoltarea multiculturală”. La campanie vor participa toate bibliotecile din rnul Rîşcani, care vor promova scriitorii basarabeni şi români din Republica Moldova şi din raionul Rîşcani prin diverse activităţi. A fost elaborat regulamentul de organizare şi desfăşurare al campaniei şi transmis spre infromare bibliotecilor publice teritoriale. Pentru buna vizibilitate şi  personalizare  a fost creat posterul campaniei, care va juca rolul de promotor al acesteia.  

Efortul şi dorinţa spre lectură continuă, sistematică reprezintă condiţia oricărui succes personal, valorificând astfel şi competenţa de învăţare pe parcursul întregii vieţi.

 





 Foliuşneac Tatiana

Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate,

Biblioteca Publică Orăşenească Rîşcani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu