joi, 5 august 2021

„Bibliotecarul - resursă comunitară pentru victimele violenței în familie”.

 Mituri și realități despre violența în familie

    

„Violenţă în familie" este orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii. Aceasta poate include un singur episod sau mai multe acte de violență, formând un model de comportament abuziv prin exercitarea controlului. Violența în familie este un comportament intenționat. Scopul violenței în familie este stabilirea și exercitarea puterii și controlului asupra altei persoane.

      Violența este folosită pentru a intimida,        umili sau înfricoșa victima. Bărbații deseori folosesc violența împotriva partenerelor lor intime, inclusiv asupra actualelor sau fostelor soții, prietene ori partenere.

     La 5 august 2021 a fost organizat Trainingul pentru bibliotecarii din BPO Rîșcani în partneriat cu  participarea specialistului principal în problemele familiilor cu copii în situație de risc Alina Lopata; șef Birou de Probațiune Rîșcani Nord Sergiu Cernicenco; cu specialistul principal în domeniul secretariat Lopatinschi Iulia; ofițer superior Secția de Securitate Publică IP Rîșcani Valentin Rebeja.

Cinci caracteristici principale ale violenței în familie:

·             Violența în familie este un comportament învățat;

·         Violența în familie este un comportament repetitiv și cuprinde diferite tipuri de abuz care pot trece dintr-unul în altul sau în combinație;

·          Făptuitorul este cauza violenței domestice și nu consumul de alcool, victima sau relațiile dintre ei;

·            Pericolul pentru victimă și copii crește pe timpul separării dintre parteneri;

·            Comportamentul victimei depinde de modurile de supraviețuire la care a aderat.

·        





 Violența poate avea mai multe forme:

·            VIOLENȚA FIZICĂ: îmbrânciri, pălmuiri, loviri cu/de obiecte, lovituri cu picioarele sau cu pumnul, tragere de păr, izbirea victimei de pereţi sau de mobilă, sugrumare, etc.

·           VIOLENŢA PSIHOLOGICĂ: umiliri şi înjurături, batjocorire, criticarea opiniilor sau sentimentelor, ameninţări cu bătaia, ameninţare că o să ia copiii, folosirea copiilor pentru a trezi sentimente de vină, neglijare, amenințare, distrugere demonstrativă a obiectelor, manipulări psihologice sau izolarea forțată de prieteni, familie, copii, școală și/sau serviciu,etc.
Abuzul emoțional este grav. Rănile emoționale ar putea să se vindece foarte greu.

·     VIOLENȚA SEXUALĂ: constrângere la relații sexuale sau atingeri nedorite, contactul sexual continuat după cererea de a-l opri, sau forțarea cuiva să se supună la o relație sexuală neprotejată sau umilitoare.

·         VIOLENŢA ECONOMICĂ: interzicerea de a avea sau păstra un serviciu, limitarea accesului la veniturile și bunurile familiei, de a avea bani proprii, lipsire de mijloace de existență precum hrană, medicamente, etc.

·         ABUZ ECONOMIC: Încercarea de a face persoana dependentă financiar, de exemplu menținerea unui control total asupra resurselor financiare, îngrădirea accesului la bani, interzicerea frecventării școlii/continuării studiilor sau angajării la un post de muncă.

·         VIOLENȚA SPIRITUALĂ: de exemplu: limitarea sau interzicerea practicării unui cult religios sau unui mod de viață.

                                               Bibliotecara, Burac Olga

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu