joi, 31 decembrie 2020

Resursele informaționale - element indispensabil al culturii generale

Anul 2020 va rămâne cu siguranță în istoria bibliotecii, fiiind declarat Anul Lecturii, prioritat a fost promovarea lecturii ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare. În pofida tuturor dificultăților, a fost un an generos la capitolul dezvoltarea colecției, deoarece colecțiile de carte nu sunt doar surse informaționale,dar și un element indispensabil al culturii generale.


       Rolul Bibliotecii Publice în comunitate și funcția ei patrimonială favorizează recepționarea unui număr sporit de resurse informaționale. Astfel în anul curent, Biblioteca Publică Orășenească Rîșcani a achiziționat gratis, cu titlul de donație, 441 de unități materiale, generos oferite de  Biblioteca Națională a Republicii Moldova și a proiectului international Conexiuni multiculturale – societate unită, precum  și de  la utilizatorii bibliotecii,  autori de cărți, recepționări de la cititori în schimbul cărților  pierdute și 155 de resurse informaționale achiziționate din bugetul bibliotecii finansată de Primăria orașului Rîșcani.

Deci, utilizatorii Bibliotecii Publice Orășenești Rîșcani vor avea fericita  ocazie de a sintetiza lista cărților clasice,  contemporane, de dragoste, de ficțiune istorică și cărți amuzante. Lista cărților de citit nu ar trebui să se rezume la un anumit gen, iar alegerea unui roman clasic sau a unui nou apărut reprezintă întotdeauna o provocare pentru un iubitor al lecturii.

Naționalul, sacrul și umanul elevii liceelor și gimnaziului îl vor descoperi în operele druțiene Biserica alba,  Căsuța de la răscruce, Clopotnița, Grădina Domnului, Horodiște, Păsările tinereții noastre, dar și în cărțile lui Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Vasile Romanciuc, Aureliu Busuioc. Aceste opere  merită să fie citite, fiind pline de sensibilitate, de forță de pătrundere în momentele și problemele critice ale vieții. Ele rămân a fi un model de profesionalism și de perfecțiune artistică, care vor dăinui mereu în sufletele noastre.


Un înțelept a spus Nu citiți cărțile bune... Fiindcă n-o să vă ajungă timp să le citiți pe cele foarte bune, acestea sunt cărțile de istorie care ne intrigă curiozitatea și ne dezvoltă cultura generală, sunt subiecte și personalități care au marcat evoluția umanității, deci, pe rafturile bibliotecii au apărut  cele 10 volume a cărții Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova, la fel și Basarabia necunoscută  de Iurie Colesnic în 3 volume.

Despre artă, arhitectură, film, despre evoluție, stiluri, personalități din sec. XX sunt și cele 5 volume din seria Raftul de cultură generală

O carte foarte valoroasă cu caracter enciclopedic universal, de cultură generală este lucrarea lui Iurie Roșca Cartea de aur a Basarabiei și a Republicii Moldova, care sperăm să devină un imbold pentru tânăra generație de a fi mai curajoasă  în acțiuni, deoarece au în față peste 1800 de biografii ale personalităților din Moldova , care au reușit să realizeze ceea ce n-au reușit alții.

Nu te poți numi un om care investește în dezvoltarea lui personală dacă nu ești și o persoană care învață să își folosească emoțiile în avantajul lui și al celor din jur.În acest context vă recomandăm să lecturați Receta fericirii , Cum să dai peste fericire, Dicționar ilustrat al gesturilor, Calm cum să-ți găsești liniștea într-o lume stresată și agitată etc.

Un bun ghid pentru părinți și profesori vor fi cărțile Comunicarea eficientă cu copii acasă și la școală, Psihologia copilului, Încrederea emoțională etc.

Cărțile care te  fac să meditezi, să-ți pui multe întrebări la care răspunsurile nu-ți sunt foarte sigure sunt și unele romane de dragoste noi apărute pe rafturile bibliotecii.Cei care doresc să citească o poveste  emoționantă despre dragoste, pierderi, speranță și credință că nu trebuie să renunțe niciodată, îi așteaptă romanul de dragoste a Charlotei Lucas Anul tău perfect, în două volume.

Iar pentru micii utilizatori cărțile din noua colecție  vor prezenta un mare interes, deoarece se vor putea distra efectuând diverse sarcini interesante, aflând despre lucruri complicate în mod accesibil, despre lucruri serioase într-un mod vesel, iar desenele viu colorate și foarte atractive facilitează înțelegerea celor citite.

Biblioteca Publică Orășenească Rîșcani, pentru prima data, grație proiectului Conexiuni multiculturale – societate unită,a oferi o donație  de carte  cu titlul gratuit,  în număr de 37 unități materiale, Centrului de zi pentru copii și tineri cu dezabilități Phoenix  și Centrului pentru adolescenții din famiile social vulnerabile Pelerin.

Suntem într-o epocă în care setea oamenilor pentru nou și cunoaștere pare să nu cunoască margini. Are loc o revoluție a minții și a spiritului dusă de  omul care nu mai e mulțumit să rămână în comun. El caută îndrumare,învățătură. Pentru a satisface această migrare în masă a îmbunătățirii de sine, pășiți  pragul bibliotecii, unde cu  certitudine că pentru fiecare cititor se va găsi o carte  pe potrivă, deoarece lectura îți face viața mai ușoară și mai intensă, și mai colorată, și mai parfumată, și mai....

https://www.youtube.com/watch?v=Im8EoXYds_0

https://www.youtube.com/watch?v=Hww21YFQw18

https://www.youtube.com/watch?v=y0L3JG4RjuA

Lilia Șveț

bibliotecară,BPO Rîșcani

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu