marți, 19 noiembrie 2019

Oportunităţile UE pentru tineri din Moldova


   Pentru orice ţară , tinerii  înseamnă viitorul, noi vrem  să fim alături  de acest viitor,să-l  ajutăm să crească şi să se dezvolte  întru beneficiul ţării a subliniat  ambasadorul UE  Peter Mihalko. Ce trebuie să facem ? Să aducem în Moldova oportunităţi care-i ademenesc  pe ei în  afară.
   Avem pământ  şi nu avem  ce face cu el, nu vom avea folos, dacă vom rămâne fără tineri. Tinerii reîntorşi  în ţară vor aduce cu ei şi  profesionalizm.  Autorităţile trebuie să  înveţe  să păstreze minţile luminate. Tinerii de azi sunt informaţi şi sunt liberi, liberi cu adevărat. Ei cunosc  oportunităţi,  care le pot găsi în  alte oraşe şi ţări şi merg  întracolo. Azi asta e simplu.Tinerii  merg  după locuri  de muncă calitative  şi stabile, plătite suficient  pentru a porni  în viaţă. Mulţi dintre ei merg  pentru a creşte profesional. Alţii  şi mai ambiţioşi, merg să se angajeze la companii unde vor participa la elaborarea unor tehnologii de viitor.Putem fi mândri de tinerii noştri, ei se integrează  perfect în orice societate civilizată.
    Parlamentul european oferă libertate tinerilor în afara UE, inclusiv celor din Rep.Moldova, care vor să înveţe în ţările Europei. Europarlamentul îşi propun să atragă  în Europa persoane de cea mai mare calitate.
                           Care sunt oportunităţile?
   Studenţii vor avea dreptul să se angajeze în cîmpul muncii pentru cel puţin 15 ore
săptămânal. După ce închee perioada de studii, studenţii vor avea dreptul să rămână cel puţin într-o ţară membră a UE cu scop de a găsi un loc  de muncă ori de a pune bazele unei afaceri
   A călători şi a studia în afara locului de trai nu este un vis greu de realizat. Oportunităţile pe care le poţi găsi în afara ţării tale sunt numeroase.
Ai  posibilitatea:să călătoreşti la un preţ redus; să cunoşti oameni noi, culturi, tradiţii şi mentalităţi; să-ţi lărgeşti orizontul de cunoştinţe.
   Pentru a te informa accesează programele destinate tinerilor:
Programul Youth in Action, Erasmus+, SALTO-YOUTH, GLOBAL UGRAD.
    Către Ziua Internaţională a Tineretului,noi bibliotecarii  BPO Râşcani am iniţiat o oră informativă  la tema: ,,Oportunităile UE pentru tineri din Moldova” . La activitate au participat elevii cl.X de la Liceul L.Damian împreună cu dereginta Baibarac Ada.
     Pe parcursul activităţii elevii au fost informaţi despre literatura aflată în colecţia bibliotecii la tema: ,,UE-Moldova-un viitor comun- într-o lume democratică”
     La finele activităţii am venit cu un mesaj către tineret-vă încurajăm, să învăţaţi din experienţile  tinerilor care au beneficiat déjà de avantajele oferite de proiectele europene.Să aveţi  încredere în forţele proprii.Să vă gîndiţi la un viitor european, care-l puteţi construi aici, acasă.
                                                                                                                         
                                                            Fazlî Zinaida-bibliograf  BPO
 Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu