marți, 1 august 2017

Replicarea Serviciului Modern de Bibliotecă ,,Școala de vară TI” în bibliotecile publice a raionului Rîșcani.

Cum poate fi biblioteca în vacanța mare? Plină de agitație și neâncăpătoare. În perioada 1 iunie – 28 august Centru Regional de Formare Bibliotecii Publice Orășenești, împreună cu cele 21 biblioteci locale invită pe toți doritori să participă la serviciul modern de bibliotecă /SMB / ,,Școala de vară TI”, creat special pentru preșcolari și școlari cu vârsta cuprinsă între 4 – 18 ani. Participanții serviciului  vor  extinde orizontul cultural-științific prin diverse activități, se vor familiariza cum să comporte în diverse situații ca să nu nimerească sub influența unor persoane periculoase  /conform statisticii de la Inspectoratul de poliție în rândul minorilor pe timp de vară crește delecvența juvenilă cu 15%/.  Majoritatea copiilor pe timp de vară rămân sub tutela buneilor, că-ci părinții sunt plecați la muncă peste hotare. Frecventând biblioteca copiii vor fi supravegheați de bibliotecar, ce va duce la   diminuarea  riscurilor de stradă  la care pot fi expuși ei.
 Vacanța la bibliotecă este   locul potrivit pentru copii, care vor să dobândească noi abilități cu ajutorul TI:
·        utilizarea  calculatorului, internetului și a unor programe diverse de calculator;
·        jocuri creative și distractive;
·        victorine;
·        concursuri de erudiție;
·        ateliere de creație;
·        privirea filmelor și desenelor animate online;

Desfășurarea acestor activități va contribui la:
·            atragerea copiilor la lectură;
·           dobândirea de cunoștințe și competențe în domeniul TI;
·           stimularea atenției și curiozității copiilor;
·           actualizarea unor cunoștințe anterior învățate;
·            dezvoltarea imaginației și creativității;
·           valorificarea informației dobândite;
·           dezvoltarea abilităților de comunicare.
Dorim ca prin toate aceste activități, care vor fi livrate gratuit, să le oferim copiilor  ocazia nu numai să petreacă timpul  liber, dar să acumuleze noi abilități de utilizare a TI.  Din experiența anului  trecut, când acest serviciu a fost implementat în 16 biblioteci locale,  activitățile desfîșurate s-au bucurat de mare succes. Și în acest an  așteptăm ca  numărul doritorilor  să fie cu mult mai mare.
Serviciul ”Școala de vară TI” este preluat din experiența anului trecut a bibliotecilor publice din raionul nostru. Anul acesta el se va implementa în 21 bilioteci locale pe parcursul lunilor iunie – august 2017.   Dacă ne referim la statistica anului 2016 putem face concluzii că numărul utilizatorilor copii a crescut considerabil.  Numai în BPO Râșcani de acest serviciu pe parcursul verii au beneficiat 236 de persoane cu vârsta între 4-16 ani. Copii au participat la diverse activități: studierea calculatorului, recitaluri de poezii, concursul cântecului, au jucat șah, au lecturat, etc. Cu ajutorul medicilor de la Centrul Prietenos Tinerilor a fost investigată și sănătatea acestor copii. La  târgul al partenerilor bibliotecilor cu genericul ”Creăm punți spre dezvoltare” , desfășurat la sfârșitul anului 2016, am fost desemnați să prezentăm  acest serviciul publicului larg de spectatori.
Implementând  SMB ”Școala de vară TI”  bibliotecile publice raionului nostru participă la ,,Fondul de dezvoltare a Bibliotecii Moderne”, proiectul lansat de programul Novateca.
Directorul BPO Râșcani Galina Sacaliuc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu