vineri, 4 august 2017

Replicarea SMB „Şcoala de vară TI” în BP Varatic.



Biblioteca Publică s.Văratic împreună cu 21 de biblioteci din raionul Râșcani participă în replicarea SMB „Școala de vară TI” cu activități de obţinerea abilităţilor în TI, educative şi de relaxare în timpul lunilor de vară, iar motivul sunt COPIII.
Acest SMB este o oportunitate de învățare distractivă și utilă pentru copii, care nu se asociază cu programul școlar. El conține un set de activități TI gratuite variate: :
  • Instruiri  „Paint” 
  • Instruiri  „MovieMaker” 
  • Instruiri  „Microsoft Publisher”
  • Desene animate 
  • Cinemateca pentru copii 
  • Tapare oarbă 
  • Limbi străine cu duolingo 
  • Crearea rețelelor de socializare 
  • Clubul de sănătate pentru copii 
  • Instruiri „Siguranța online”  
  • Jocuri online 
  • Handmade&TI 
  • Lectura +TI

Aceste activități încurajează copiii să petreacă vacanța  de vară interesant,  să învețe multe lucruri din domeniul TI utile pentru viață, să fie activi, interactivi, sociabili, receptivi.
În urma prestării acestui  SMB în lunile iunie-iulie 2017 am depistat, că unele  activități ca:
  • Desene în programul Paint;
  • Vizionarea desenelor animate preferate;
  • Cinemateca pentru copii;
  • Jocurile online - sunt  cele mai adorate de copiii din s.Văratic.


Programele Paint,  Word, Publisher MovieMaker sunt preferate de mulți copii: i-am învățat pe mulți beneficiari  în bibliotecă cum să utilizeze Programul WORD, cum să deseneze în Paint, cum să scrie o invitație, felicitare, diplomă în programul Publisher, cum să alcătuiască un filmuleț în Programul MovieMaker, cum să exploreze rețelele de socializare, cum să caute desenele sau filmele preferate in internet, după care să le privească împreună cu colegii.
Jocurile și divertismentul lor oferă copiilor șansa să-și dezvolte și stimuleze abilitățile cognitive și rezolvarea problemelor, să învețe și să descopere lucruri noi, interesante din mediul înconjurător într-un mod distractiv. Vizionarea desenelor animate și filmelor le oferă oportunitatea de a deosebi binele de rău, eroii pozitivi de cei negativi, de a învăța corect gramatical, lexical să comunice, să pronunțe corect cuvinte,  să-și îmbogățească vocabularul cu cuvinte noi, să se utilizeze de multe învățăminte preluate din cele vizionate precum: bunătatea, dărnicia, prietenia devotată, dragostea necondiționată față de cei apropiați, dragostea față de natură și păstrarea ei, ajutorul, respectul reciproc, bunele maniere față de cei din jur, etc.
La Clubul de Handemade& TI, voluntara Rusu  Laura a organizat  un alt punct de interes pentru doritorii de a crea ceva frumos, util, interesant: flori, suvenire, origami, etc.,  având ca sprijin internetul. Aceste activități  dezvoltă și stimulează creativitatea, fantezia, dibăcia copiilor.
Activitatea „Lectura + TI”  este mai puțin solicitată de participanții din cadrul serviciului, dar oricum, au fost doritori și în acest domeniu. Copiii lecturează la domiciliu cărțile preferate, apoi la bibliotecă ei vizionează aceeași poveste, operă citită și analizează cu sprijinul meu, al bibliotecarei, conținutul:  găsind deosebiri, asemănări între cele citite și cele vizionate.
SMB „Școala de vară și TI” este un serviciu cu un program de vară interesant, util, atractiv, educativ, unde copiii explorează lumea reală și cea virtuală, activități TI, însușind strategii și tehnici noi în diverse domenii.

  Șefa Bibliotecii Publice s.Varatic, Tatiana Rusu.









marți, 1 august 2017

Replicarea Serviciului Modern de Bibliotecă ,,Școala de vară TI” în bibliotecile publice a raionului Rîșcani.

Cum poate fi biblioteca în vacanța mare? Plină de agitație și neâncăpătoare. În perioada 1 iunie – 28 august Centru Regional de Formare Bibliotecii Publice Orășenești, împreună cu cele 21 biblioteci locale invită pe toți doritori să participă la serviciul modern de bibliotecă /SMB / ,,Școala de vară TI”, creat special pentru preșcolari și școlari cu vârsta cuprinsă între 4 – 18 ani. Participanții serviciului  vor  extinde orizontul cultural-științific prin diverse activități, se vor familiariza cum să comporte în diverse situații ca să nu nimerească sub influența unor persoane periculoase  /conform statisticii de la Inspectoratul de poliție în rândul minorilor pe timp de vară crește delecvența juvenilă cu 15%/.  Majoritatea copiilor pe timp de vară rămân sub tutela buneilor, că-ci părinții sunt plecați la muncă peste hotare. Frecventând biblioteca copiii vor fi supravegheați de bibliotecar, ce va duce la   diminuarea  riscurilor de stradă  la care pot fi expuși ei.
 Vacanța la bibliotecă este   locul potrivit pentru copii, care vor să dobândească noi abilități cu ajutorul TI:
·        utilizarea  calculatorului, internetului și a unor programe diverse de calculator;
·        jocuri creative și distractive;
·        victorine;
·        concursuri de erudiție;
·        ateliere de creație;
·        privirea filmelor și desenelor animate online;

Desfășurarea acestor activități va contribui la:
·            atragerea copiilor la lectură;
·           dobândirea de cunoștințe și competențe în domeniul TI;
·           stimularea atenției și curiozității copiilor;
·           actualizarea unor cunoștințe anterior învățate;
·            dezvoltarea imaginației și creativității;
·           valorificarea informației dobândite;
·           dezvoltarea abilităților de comunicare.
Dorim ca prin toate aceste activități, care vor fi livrate gratuit, să le oferim copiilor  ocazia nu numai să petreacă timpul  liber, dar să acumuleze noi abilități de utilizare a TI.  Din experiența anului  trecut, când acest serviciu a fost implementat în 16 biblioteci locale,  activitățile desfîșurate s-au bucurat de mare succes. Și în acest an  așteptăm ca  numărul doritorilor  să fie cu mult mai mare.
Serviciul ”Școala de vară TI” este preluat din experiența anului trecut a bibliotecilor publice din raionul nostru. Anul acesta el se va implementa în 21 bilioteci locale pe parcursul lunilor iunie – august 2017.   Dacă ne referim la statistica anului 2016 putem face concluzii că numărul utilizatorilor copii a crescut considerabil.  Numai în BPO Râșcani de acest serviciu pe parcursul verii au beneficiat 236 de persoane cu vârsta între 4-16 ani. Copii au participat la diverse activități: studierea calculatorului, recitaluri de poezii, concursul cântecului, au jucat șah, au lecturat, etc. Cu ajutorul medicilor de la Centrul Prietenos Tinerilor a fost investigată și sănătatea acestor copii. La  târgul al partenerilor bibliotecilor cu genericul ”Creăm punți spre dezvoltare” , desfășurat la sfârșitul anului 2016, am fost desemnați să prezentăm  acest serviciul publicului larg de spectatori.
Implementând  SMB ”Școala de vară TI”  bibliotecile publice raionului nostru participă la ,,Fondul de dezvoltare a Bibliotecii Moderne”, proiectul lansat de programul Novateca.
Directorul BPO Râșcani Galina Sacaliuc.