vineri, 7 aprilie 2017

Biblioteca Publică Orășenească oferă noi oportunități pentru râșcăneni.

   
Pe 7  aprilie s-a înscris o nouă pagină în istoria Bibliotecii Publice Orășenești. Grație Proiectului Național Novateca în BPO a fost inaugurat Centru de Informare al Uniunii Europene /CIUE/.  Scopul  CIEU -  de a oferi cetăţenilor din raionul Râșcani   acces liber și gratuit la  toate resursele digitale ale Uniunii Europene în bibliotecă. Astfel de Centre au fost inaugurate pe parcursul acestui an încă în 7 biblioteci raionale; Telenești, Orhei, Strașeni, Chișinău, Ialoveni, Cahul, Hâncești. Coordonatorii CIUE au  primit un cont de utilizator gratuit pentru accesarea librăriei digitale a Uniunii Europene - EU Bookshop (https://bookshop.europa.eu/ro/home/). EU Bookshop este un serviciu on-line, funcționând ca librărie, bibliotecă și arhivă a publicațiilor UE editate din 1952 și până în prezent. Site-ul  propune 110 000 de titluri și 235 000 de versiuni electronice ale acestora (în format PDF, e book). Publicațiile sunt accesibile în peste 50 de limbi de utilizare, printre care și limba română.
La ceremonia de inaugurare a CIUE la BPO Râșcani au fost prezenți oaspeți de onoare – Dna Urszula Pallasz, Șefa Secției Politică, Presă și Informare EUD; Evan Tracz, Directorul Programului Novateca.
    Cu un  cuvânt de salut din partea comunității a venit Dl Victor Bogatico, primarul orașului Râșcani. Reprezentantul Consiliului Raional Vice-Președinte raionului Dna Galina Zamurdac a exprimat mulțumiri dnului Evan Tracz și întregii echipe Novateca pentru contribuția substanțială la modernizarea a 30 biblioteci publice  din raion cu echipament tehnic performant.
   Dna Urszula Pallasz, Șefa Secției Politică, Presă și Informare, EUD a venit în fața invitaților cu o lecție publică  Stadiul actual al relațiilor UE – RM.
   La finele părții oficiale a fost semnat acord de către primarul or. Râșcani și înmânată placa coordonatorului CIEU Dnei Galina Sacaliuc.
   La finele activității toți 8 coordonatori CIEU din bibliotecile publice au participat la trainingul ,,Cum utilizăm platforma digitală EuBookShop” ghidat de Dna Valentina Topală, coordonatorul CIEU din cadrul Universității din or. Bălți.  
   CIUE BPO Râșcani va oferi acces liber și gratuit la resursele sale care sunt deschise publicului larg, inclusiv tinerilor, studenţilor, specialiştilor din diverse domenii şi oamenilor de afaceri.


     Directorul BPO Râșcani Galina Sacaliuc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu